19 mei: Wereld IBD dag

Vandaag is het Wereld IBD dag.  De term IBD staat voor Inflammatory Bowel Disease. Inflammatoir betekent dat er sprake is van een ontstekingsziekte. Het gaat hierbij niet om een ontsteking door bijvoorbeeld een virus of bacterie, maar om een ontstekingsziekte waarbij de ontsteking vanuit het lichaam zelf komt, een zogeheten auto-immuunziekte. De ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa behoren tot deze groep darmziekten. Beide zijn chronische ziekten.

Jaarlijks komen er in Nederland ongeveer 300 kinderen met de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa bij. Vaak gaat aan het stellen van de definitieve diagnose een lange periode van onzekerheid, wisselende klachten en onderzoek vooraf. De ziekten hebben een onvoorspelbaar verloop. Na een periode van ontstekingen (een opvlamming) kan het maanden of zelfs jaren duren voordat een kind opnieuw klachten ondervindt. Maar het is ook mogelijk dat een kind kort na elkaar een aantal opvlammingen krijgt. En soms duurt het lang voordat een kind na een opvlamming volledig hersteld is. Tijdens een opvlamming kunnen de klachten zo ernstig zijn dat het kind in het ziekenhuis opgenomen wordt.

Dit vraagt zeker om aanpassingen in het onderwijs. De consulenten van OZL noord kunnen daarin meedenken. Ook zijn er al een aantal tips beschreven in de Ziezonbrochure over Crohn en Colitis Ulcerosa. Deze brochure kun je vinden op de website van Ziezon. Ziezon is het landelijk netwerk waar alle consulenten OZL bij aangesloten zijn.

Via dit nieuwsbericht willen we jullie attenderen op de website van de patiëntenvereniging Crohn en Colitis NL. Op deze website staat veel informatie over Crohn en Colitis Ulcerosa. Daarnaast zijn er ook veel ervaringsverhalen te vinden over leven met deze grillige ziekten.

Vanwege de Wereld IBD dag organiseert deze patiëntenvereniging de hele week diverse activiteiten. Op de verschillende social media kanalen kun je hier meer informatie over vinden.