Kinderpalliatieve zorg

Dag van de (kinder)palliatieve zorg

zaterdag 8 oktober 2022

De ‘Internationale Dag van de Palliatieve Zorg’ valt ieder jaar op de tweede zaterdag in oktober. Op deze dag wordt aandacht besteed aan zorg voor iedereen die ernstig ziek is en welke mogelijkheden er zijn om een zo goed mogelijke kwaliteit van leven te behouden. In het hele land worden activiteiten georganiseerd om mensen bekend te maken met de mogelijkheden.

Als een kind ernstig ziek is komt er veel af op het gezin, de ouders, broers, zussen, overige familieleden, vrienden, vriendinnen en klasgenoten. Medisch is er dikwijls veel te regelen. (Zorg)professionals denken daarin mee en regelen zaken op dat gebied. Maar er is natuurlijk meer dan alleen de medische kant.

Rol consulenten Onderwijsondersteuning Zieke leerlingen bij kinderpalliatieve zorg
Consulenten OZL helpen deze ernstig zieke kinderen met schoolvragen. Wat zijn de mogelijkheden om naar school te gaan? Wat willen ouders en leerling graag en welke mogelijkheden heeft de school voor deze leerling? Is de inzet van een online hulpmiddel mogelijk om contact te houden met klasgenoten, vrienden en leerkrachten? Of gaat de leerling liever een paar uurtjes naar school? En wat is de impact van de gebeurtenissen op broers en zussen? Wat betekent dit voor hun schoolgang?

Consulenten OZL zijn aangesloten bij het landelijk netwerk Ziezon, Ziek Zijn en Onderwijs en verbonden aan het Netwerk Integrale Kindzorg, het NIK.

Via de website van Ziezon vind je een uitlegfilmpje  over het NIK en kun je op zoek naar een consulent in je regio.

Ga naar het filmpje >>

Meer weten over kinderpalliatieve zorg?
Op onderstaande website vind je veel informatie over kinderpalliatieve zorg.

Ga naar de website kinderpalliatief >>

Ook staan hier verwijzingen naar “praktische informatie en concrete handreikingen om moed, energie en mooie momenten te kunnen vasthouden in een moeilijke tijd en als het afscheid dichterbij komt”. Neem vooral ook eens een kijkje op de websites waarnaar wordt verwezen: Hou me vast, Vergeet me niet en Ik mis je.