KlasseContact: een zieke leerling doet weer mee

Berber van der Meer is consulent onderwijsondersteuning zieke leerlingen in Friesland. Ze begon als leerkracht aan de ziekenhuisschool en werkt inmiddels al jaren voor OZL noord. Deze keer neemt Berber ons mee in haar bijzondere werk op een basisschool:

Onlangs mocht ik op een basisschool komen voor een voorlichting over KlasseContact. Zowel de leerkracht, de intern begeleider als de ouders waren aanwezig. Ze hoorden het verhaal blij verrast aan: ‘Dit is toch wel heel anders dan het werken via TEAMS in coronatijd’. Dat is het zeker. In de klas wordt De Klasgenoot neergezet, een digitaal apparaat met bovenop een camera. De leerling kan inbellen op het apparaat en stuurt met de laptop de camera aan, alles vanuit huis. En als de leerkracht iets op het bord zet? Dan kan de leerling inzoomen en meelezen.

Als de aansluiting eenmaal tot stand is gekomen, ervaar ik dat altijd als een bijzonder moment:  de leerling is door ziekte al heel lang afwezig geweest en is nu, ‘ineens’, weer in de klas. Dat voelt goed, voor de leerling, voor de ouders én voor de school. Meedoen met de lessen, maar ook meedoen aan groepsopdrachten: het kan allemaal. Het sociale aspect is minstens zo belangrijk als alles rondom leren en kennis vergaren. Je kunt je eenzaam voelen thuis als je je klasgenootjes en je leerkracht niet meer kunt zien en ontmoeten.

We merken al snel dat de leerling een vraag wil stellen: het groene lampje op het apparaat wordt rood. De leerkracht vraagt wat er is en de zieke leerling thuis wil eigenlijk alleen maar even kwijt dat ze alles snapt en alle knopjes op de laptop nu goed weet te bedienen.

 

 

Nee, het went nooit: het gevoel dat je krijgt als je merkt dat een leerling er weer bij gaat horen. Gewoon door de inzet van een apparaat. Hoe bijzonder is dat?