Leestip: Broers en zussenboek

Hoe is het om op te groeien in een gezin met een broer of zus met autisme, syndroom van Down, een spierziekte…? 36 kinderen en volwassenen tussen de 6 jaar tot 69 jaar geven een kijkje in hun leven met een broer of zus met een handicap, ziekte en/of stoornis, zoals de bekende Nederlandse acteur Barry Atsma. Kleurrijk en magazine-achtig vormgegeven: om in één keer uit te lezen, of er af en toe weer bij te pakken. Wat doe jij het liefst met je broer of zus samen? Hoe reageren jullie op ‘vreemde’ reacties? Denk jij vaak aan ‘later’; of veel aan ‘vroeger’? Recent onderzoek van de Belgische orthopedagoge Tinneke Moyson wijst uit dat het uitwisselen van ervaringen direct een positieve invloed heeft op hoe je je als ‘brus’ voelt: ‘Ik ben niet de enige!’ Dit boek voorziet hierin – en meer: negen thema’s bieden (nieuwe) inzichten. Een onmisbaar boek voor brussen, ouders, en alle (professioneel) geïnteresseerden.

Met belangrijke tips voor brussen, en hun ouders!

Journalist en schrijver Anjet van Dijken (1976) groeide op met haar drie jaar oudere broer met een visuele en verstandelijke handicap. Als schoolgaand brusje werkte ze al als redacteur bij ‘De Haagse Top 40’ van radiozender Lokatel en na de middelbare school liep ze een maand stage bij Virgin radio in Londen.

Anjet studeerde in Rechten in Leiden en haalde haar examen ‘Civiel Recht’ in 2002. Daarna werkte ze als assistent van een Eerste en Tweede Kamerlid totdat haar passie haar terugriep: de radio. Eerst als reporter en presentator voor het programma ‘De Publieke Zaak‘, daarna jarenlang als producer/redacteur op de nieuwsredactie bij BNR radio.

Anjet schreef dit boek vol ervaringsverhalen uit een gemis aan informatie, met 9 thema’s. Handvatten voor brussen, ouders en professionals komen uit het Quality of Life of Siblings onderzoek uit 2012 van de Belgische orthopedagoog Dr. T. Moyson (brusjes 6-14 jaar).

Ga naar het boek>>