Meer begrip voor een leerling met diabetes

Berber van der Meer is consulent onderwijsondersteuning zieke leerlingen in Friesland. Ze begon als leerkracht aan de ziekenhuisschool en werkt inmiddels al jaren voor OZL noord.  Ze  begeleidt  scholen en leerlingen die te maken krijgen met een somatische ziekte. In dit artikel vertelt ze hier meer over:

 

Minder zin om naar school te gaan

Twee weken geleden werd ik benaderd door de diabetesverpleegkundige. Ik weet gelijk wat er aan de hand is: het gaat niet goed met een leerling op school.  Of ik eens wil bellen met de ouders? Dat ga ik doen. Van de ongeruste moeder hoor ik dan wat er speelt: haar zoon heeft  wisselende waardes. Hij is daardoor vermoeid en heeft concentratieproblemen. De zin om naar school te gaan is hierdoor verminderd. Dat laatste baart me zorgen.  Als ik doorvraag, blijkt al snel dat er op school niet altijd begripvol wordt gereageerd. En dat de leerling het moeilijk vindt om dan voor zichzelf op te komen. Zeker als puber wil je het niet alsmaar hebben over je ziekte en je wilt zeker geen uitzondering zijn.  Ik denk dat het goed is met school een afspraak te gaan maken. Zo gezegd, zo gedaan.

Voorlichting over diabetes voor meer begrip

School vraagt of OZL noord een voorlichting over diabetes wil komen geven aan alle leerkrachten van deze leerling.  Het is fijn te merken dat het merendeel van de leerkrachten aanwezig is tijdens deze voorlichting. Ik presenteer meestal met behulp van PowerPoint, omdat ik dan alle dingen aan bod kan laten komen:  wat doet OZL noord? Wat is diabetes? Wat merk je aan de leerling? Waar moet je rekening mee houden? Tijdens de voorlichting  komt ook het Persoonlijk Diabetes Zorgplan aan de orde en ik merk dat dit voor de meeste leerkrachten een  eyeopener is. Op dit zorgplan zien ze wat goede waardes zijn en wanneer deze uit de pas gaan lopen. Maar ook wat dat teweeg kan brengen. Ineens hoor ik de wiskundedocent zeggen: ‘De leerling maakte laatst een toets met een waarde van 20 en nu zie ik dat nadenken dan eigenlijk helemaal niet goed meer wil. De leerling haalde een onvoldoende, maar dat snap ik nu’.

Klik hier voor het Persoonlijk Diabetes Zorgplan>>

Inzetten van een diabetespas.

Ik stel voor dat de leerling gaat werken met een diabetespas. Tijdens toetsen ligt deze pas op de tafel, zodat de leerkracht weer even weet wat er aan de hand is en alert blijft op signalen van de leerling.

Klik hier voor de diabetespas >>

Wat school heeft gedaan

Na een aantal weken neem ik weer contact op met de moeder. Opgelucht kan ze me vertellen dat het beter gaat met haar zoon. De waardes schommelen minder en hij pakt de schoolgang weer met plezier op. Leerkrachten houden rekening met hem én met zijn diabetes. En daar gaat het om.