Mijn werkdag

Dorien Steendam is al twaalf jaar consulent onderwijsondersteuning zieke leerlingen bij OZL noord. Ze is begonnen als leerkracht in het primair onderwijs, maar ook het werken met leerlingen van het voortgezet onderwijs bevalt haar goed.

Mijn werkdagen bij OZL noord zijn altijd gevarieerd. Ik neem jullie graag mee!

Thuis werken

In de ochtend breng ik eerst mijn eigen kinderen naar school, daarna doe ik de laptop open en ga aan de slag. Mijn man werkt ook thuis. Omdat ik straks een aantal leerlingen ga bezoeken, start ik dus maar aan de keukentafel. Tijdens de coronalockdown hebben we allemaal geleerd om online te werken. Gesprekken met leerlingen voerden we via Teams. Ik ben erg blij om weer samen met leerlingen zij-aan-zij te mogen werken. Bovendien hoef ik dan niet steeds met mijn man te overleggen wie bij ons thuis gebruik mag maken van de werkkamer.

Ik werk even de mail bij en ik zie dat er een nieuwe aanvraag binnen is gekomen. Ik besluit om meteen de zorgcoördinator een bericht te sturen met daarin een voorstel voor een datum voor het intakegesprek. Daarna ren ik naar de spelletjeskast en zoek een bordspel uit. De eerste leerling die ik ga bezoeken is een kleuter. Daarom kies ik het spelletje ‘Krokoloco’.

Begeleiding aan huis

Na een rit van 40 minuten ben ik in noord-Groningen. Ik drink samen met moeder een kop koffie en ondertussen vertelt ze mij over de behandelingen in het Prinses Maxima Centrum. Een vrolijke kleuter met een mutsje op springt ondertussen op de trampoline in de tuin. We gaan nog even samen voetballen en daarna gaan we aan tafel zitten. Moeder gaat boven even de was ophangen en zo kunnen we samen rustig aan de slag. We lezen samen een prentenboek. Dit prentenboek wordt op dit moment ook in de klas van de leerling voorgelezen. We maken samen het werkblad wat bij het prentenboek hoort en ondertussen stel ik de leerling wat extra vragen. We sluiten af met het bordspel. Een leuke manier om mijn begeleidingsmoment af te sluiten en ondertussen oefenen we stiekem met tellen en sorteren.

Ik neem afscheid en stap weer in de auto. Mijn volgende leerling is ook een basisschoolleerling, groep 5 deze keer. Onderweg eet ik in de auto een boterham.

Spelletjes spelen

Ook voor deze leerling heb ik een spelletje meegenomen: Dobble. Een toegankelijk reactiespel. Het zorgt meteen voor ontspanning en nieuwe energie. Daarna gaan we aan de slag met schoolwerk. Er staat een rekenles en een spellingsles op het programma. We gaan hard aan de slag en na een half uurtje zijn we klaar! Tijd voor nog een potje Dobble!

Ik laat mijn auto staan en wandel in tien minuten naar mijn volgende leerling. Hij zit in de vierde klas van de HAVO en ik heb met hem op zijn school afgesproken. Binnenkort staat er een geschiedenistoets op het programma. Deze toets moet hij nog inhalen en op dit moment volgt hij geen lessen in het vak geschiedenis. Hij heeft mij gevraagd of ik met hem samen een start wil maken. Ik vind het erg fijn als een leerling zelf initiatief neemt en om hulp vraagt. Samen buigen wij ons over de geschiedenis van het Britse Rijk. Na een half uur hebben we allebei heel veel geleerd over de aanleg van spoorlijnen in India. We vinden het voor nu genoeg. We spreken af dat hij me aan het einde van de week appt met de stand van zaken. Als het nodig is, kan ik volgende week nog een keer met hem de leerstof doornemen. En om dan toch even in het bordspellenthema te blijven: Ticket to ride sluit hier prima bij aan. Maar dan moet ik toch zeker nog een uur blijven, en helaas  heb ik daar geen tijd voor.

Afsluiten

Ik wandel weer terug naar de auto, heerlijk in het zonnetje. Snel naar huis! Als ik de auto op de oprit parkeer, komen mijn eigen kinderen me al tegemoet. Ze vertellen wat zij zelf hebben gedaan op school. Wat fijn dat zij wel elke dag met vriendjes en vriendinnetjes mogen spelen en leren op school. Na hun verhalen te hebben aangehoord, duik ik toch nog even snel achter de laptop voor wat e-mails. Tijdens het eten koken stuur ik nog snel een Whatsapp naar een leerling: ‘Hoe ging je wiskundetoets??’ Ik krijg een smiley terug: ‘Ik had een 8,6!’

Het kost me moeite, maar dan leg ik mijn werktelefoon weg en klap de laptop dicht. De kloof tussen werk en privé is bij mij bijna verdwenen tijdens de coronaperiode. Maar als je goed voor anderen wilt zorgen, moet je ook goed voor jezelf zorgen. Daarom ga ik eerst lekker met mijn gezin een spelletje Qwixx spelen aan de keukentafel en dan sluit ik de dag af met een potje tennis op de tennisbaan!