Veelgestelde vragen

Wil je graag meer informatie over Onderwijsondersteuning voor Zieke Leerlingen? Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag en/of antwoord er niet tussen? Dan kun je contact met ons opnemen, zodat wij je persoonlijk verder kunnen helpen.

Bekijk hier de veelgestelde vragen

Waarom is het belangrijk dat ziek leerling onderwijs volgt?

Het is voor zieke leerlingen belangrijk dat het onderwijs zoveel mogelijk doorgaat. Het contact met school, leraren en medeleerlingen blijft hierdoor bestaan. Onderwijs geeft structuur en afleiding, doet een beroep op wat de leerling wél kan en biedt toekomstperspectief. 

 

Wie is verantwoordelijk voor het onderwijs aan zieke leerlingen?

De school waar een leerling staat ingeschreven is verantwoordelijk voor het onderwijs, ook als de leerling ziek is. Dit is vastgelegd in de wetten op het Passend Onderwijs. Het schoolbestuur heeft de taak de ondersteuningsmogelijkheden van de school in te zetten en kan daarbij een beroep doen op OZL noord. Op de website van Ziezon (Ziek Zijn en Onderwijs) staat waar consulenten Onderwijs Ondersteuning Zieke Leerlingen in Nederland te vinden zijn. 

Wat kost het inschakelen van een consulent OZL noord?

Er zijn géén kosten verbonden aan inschakelen van een consulent van OZL noord. De landelijke voorziening Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). 

Wij willen graag KlasseContact aanvragen voor onze zieke leerling. Hoe gaat dit in zijn werk?

Voor een KlasseContactaanvraag meld je de leerling aan bij OZL noord. De consulent beoordeelt vervolgens of een plaatsing van KlasseContact mogelijk is. 

Mijn leerling is voor een langere periode opgenomen in het ziekenhuis. Hoe zorg ik dat het onderwijs doorgaat?

In de Universitair Medische Centra (UMC’s) is een Educatieve Voorziening aanwezig.  Zij nemen het onderwijs aan de zieke leerling zo mogelijk over. Voor leerlingen die zijn opgenomen in regionale ziekenhuizen kun je een beroep doen op de voorziening Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen (OZL) in de regio. 

Op de website van Ziezon (Ziek Zijn en Onderwijs) staat waar consulenten Onderwijs Ondersteuning Zieke Leerlingen in Nederland werken. 

Hoe kan de onderwijsachterstand van zieke kinderen het beste worden aangepakt?

Door hun ziekte profiteren leerlingen niet altijd optimaal van het reguliere onderwijsaanbod. Aanpassingen in het lesprogramma zijn vaak noodzakelijk. De consulent van OZL noord overlegt dit met school, ouders en leerling. 

Eén van onze leerlingen ervaart psychische klachten. Kan een consulent OZL noord worden ingeschakeld?

De dienstverlening van OZL noord is voor zieke leerlingen met lichamelijke (somatische) klachten. Voor begeleiding van leerlingen met psychische klachten is een andere vorm van ondersteuning nodig. De consulent OZL noord verwijst op regionaal niveau door naar de juiste organisatie. 

Een leerling van onze school is ziek en zit in het examenjaar. Hoe nu verder?

Voor alle vragen en praktische tips over aanpassingen van toetsen en examenregelingen verwijzen wij je naar het document “Op weg naar het diploma.” Dit document staat op de website van Ziezon. 

Schoolvakanties en OZL, hoe gaat dat in zijn werk?

De voorziening Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen noord (OZL noord) heeft vakantie op de adviesdata van de rijksoverheid voor schoolvakanties. 

Het komt soms voor dat de consulent OZL noord vakantie heeft in tijden dat jullie school open is. Wij vragen hiervoor je begrip.  

Meer informatie en contact

Voor meer informatie of het aanmelden van een zieke leerling kun je altijd bij ons terecht.

Neem hiervoor contact op met Ria Oudeboon
T: 088 0200 300 | M: 06- 127 43 781 | E: r.oudeboon@ozlnoord.nl

Bekijk hier de contactinformatie van de OZL noord consulenten.

Vragen

Wij helpen je graag! Je kunt een vraag stellen via onderstaande knop. Uiteraard kun je ook altijd telefonisch contact met ons opnemen.