Ziezonmagazine

Ziezon Magazine over onderwijsondersteuning voor chronisch en ernstig zieke leerlingen.

Eén op de zeven leerlingen heeft een chronische ziekte of is langdurig ziek. Meestal kan deze zieke leerling niet iedere dag naar school. Voor deze leerlingen is het belangrijk dat het onderwijs zo normaal mogelijk doorgaat. Onderwijs geeft structuur, biedt sociale contacten en toekomstperspectief. Scholen zijn verantwoordelijk om het onderwijs aan chronisch en langdurig zieke leerlingen zo goed mogelijk door te laten lopen.  De consulenten Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen (OZL) ondersteunen scholen bij het verzorgen van passend onderwijs zowel thuis, op school als in het ziekenhuis. In het nieuwe Ziezon Magazine is te lezen hoe onderwijs aan zieke leerlingen werkt.

Download een gratis digitale versie van het magazine>>

Het Ziezon Magazine geeft inzicht in wat onderwijsondersteuning zieke leerlingen inhoudt. Zo bevat het magazine een interview met een leraar die leerlingen in de klas heeft met medische behoeften. Maar ook een interview over verlies van gezondheid en rouw wanneer een leerling chronisch of ernstig ziek wordt. Ook samenwerking komt aan bod. Collega’s Maaike Slagter van OZL noord en Marije Kort, consulent OZL in het UMCG vertellen over het 1 leerling, 1 plan principe, over hun samenwerking en waar ze elkaar aanvullen om voor de leerling zo goed mogelijk onderwijs te organiseren bij ziekte in de regio noordoost. Ook samenwerking buiten het netwerk, hoe consulenten OZL samenwerken met bijvoorbeeld samenwerkingsverbanden Passend Onderwijs. Daarnaast worden de meest gestelde vragen van scholen, ouders en leerlingen over onderwijs aan zieke leerlingen beantwoord. En hoe zit het eigenlijk als je eindexamen moet doen en je in het ziekenhuis ligt?

Dit magazine is voor scholen, ouders, leerlingen en verder iedereen die betrokken is bij het onderwijs aan zieke leerlingen. In het magazine vindt u informatie over wat dit onderwijs inhoudt én hoe u met de consulenten OZL in contact komt als er vragen zijn over ziek zijn en onderwijs.